Slik kan du bekjempe den usynlige trusselen: Radon i mange boliger i Norge

Radon representerer en usynlig, men veldig reel trussel for mange norske boliger. Denne radioaktive gassen kan potensielt utgjøre en betydelig helsefare, og dermed er det viktig å iverksette tiltak mot radon.

Hva er radon?

Radon er en naturlig radioaktiv gass som finnes både utendørs og innendørs. Konsentrasjonen av radon kan øke til høye nivåer innendørs, noe som kan være skadelig for menneskers helse. Radon er farlig av flere grunner:

Radioaktivitet og lungekreft

Radon er en radioaktiv gass som brytes ned til radioaktive døtrelementer. Når disse inhaleres, kan de avgi stråling som skader lungene. Langvarig eksponering for høye nivåer av radon er den nest største årsaken til lungekreft, etter røyking. Dette gjør radon til en betydelig risikofaktor for utvikling av lungekreft.

Ingen lukt eller farge

Radon er både luktfri og fargeløs, noe som gjør det umulig å oppdage uten spesifikke måleinstrumenter. Dette øker risikoen for ubevisst eksponering over lang tid.

Akkumulering innendørs

Radon kan sive inn i bygninger fra grunnen og akkumulere til høye konsentrasjoner innendørs, spesielt i dårlig ventilerte rom og bygninger.

Myndighetskrav og anbefalinger om radon

Statens Strålevern krever tiltak mot radon for utleieboliger med for høy radonkonsentrasjon. Det anbefales å gjennomføre tiltak for å redusere radonkonsentrasjonen selv om deler av boligen ikke leies ut. Nye boliger bygges med radontiltak for å forhindre radoninntrengning.

Helsefare ved radon

Omtrent 300 nordmenn dør årlig av lungekreft forårsaket av radongass. Myndighetene har satt en øvre grense for radonkonsentrasjon i bygninger til 200 becquerel per kubikkmeter luft.

Radontiltak for eksisterende bygg

Måling av radonkonsentrasjonen anbefales for alle norske hjem, unntatt leiligheter over første etasje i boligblokker. Ved høye radonverdier bør det gjøres tiltak, som kan inkludere:

  • Tetting av luftlekkasjer mot grunnen.
  • Installering av radonsug eller radonbrønner for å redusere radonkonsentrasjonen.

Tiltak og løsninger

Noen selskaper tilbyr gratis befaring og fastpristilbud for radontiltak. De spesialiserer seg på inspeksjon, rådgivning, og gjennomføring av tiltak for å redusere eller eliminere radon.

Etter tiltakene

Når radontiltakene er gjennomført, må det måles på nytt for å bekrefte at radonnivået er redusert til et akseptabelt nivå. Først da kan huset anses som «friskmeldt» fra radon.

I lys av denne informasjonen, er det klart at det er viktig å være proaktiv med radontiltak i eksisterende bygninger for å beskytte helse og velvære. Ikke vent med å ta tak i radonproblemet i ditt hjem – start med radonmåling i dag og sikre en trygg fremtid for deg og dine nærmeste.